Noslēdzies projekts “Gadskārtu svētki”

Rīgas Jauno tehniķu centrs īstenoja projektu “Gadskārtu svētki”, kas norisinājās no 2022. gada 21. jūnija līdz 24. novembrim, Ernestīnes ielā 8a, Rīgā. Projekts tika finansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Projekta mērķis bija veicināt Ukraiņu bērnu iekļaušanu Latvijas sabiedrībā gan paplašinot viņu zināšanas par mūsu kultūru, tradīcijām un latviešu valodu, gan radot iespēju atrast jaunus draugus. Projekta mērķauditorija bija Ukrainas un Latvijas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni (no 5 līdz 11 gadiem).

21. jūnijā notika pirmā projekta aktivitāte, kas bija veltīta Līgo svētkiem. Pasākuma dalībnieki uzzināja par Līgo svētku svinēšanas tradīcijām Latvijā un piedalījās tematiskajās rotaļās. Bērniem bija iespēja darboties puķkopības radošajā darbnīcā, kuras ietvaros ikviens varēja iestādīt Līgo tradicionālo augu – papardi – un iepazīties ar dažādu veidu papardēm, kas atrodas iestādes dārzā. Floristikas radošajā darbnīcā bērni iepazinās ar vainagu pīšanas pamatprincipiem un iegūtās zināšanas izmantojot praksē, lai izveidotu savu Līgo vainagu.

22. septembrī projekta dalībnieki tikās, lai iepazītos ar Rudens Māras svētku tradīcijām, paražām un ticējumiem un lai dotos rotaļās. Bērniem bija iespēja nobaudīt dažāda veida maizi ar medu, sviestu un ievārījumu, jo Rudens Māras dienā senlatvieši cepa maizi no jaunajiem graudiem. Pērļošanas darbnīcas ietvaros ikviens dalībnieks varēja izveidoja sev pīlādžu ķekara piespraudi, kas bērnus priecēs ilgi un atgādinās, ka Rudens Māras dienā ir jāvēro pīlādži, jo tie liecina par gaidāmo laiku. Vizuālās mākslas darbnīcā bērniem bija iespēja iemācīties zīmēt Māras zīmes – Māras trīsstūri, līkloci un krustkrustu uz uz ģipša formiņām, kā arī apgleznot tās pēc saviem ieskatiem.

6. oktobrī projektā “Gadskārtu svētki” tika atzīmēta Miķeļdiena, kuras ietvaros bērni tika iepazīstināti ar šo svētku tradīcijām, paražām un ticējumiem. Svētku galds bija rotāts ar rudens veltēm un saldumiem. Stikla apgleznošanas darbnīcā bērni godināja ražas dievību – Jumi, gleznojot uz stikla nelielas gleznas ar rudens lapām. Dekupāžas radošajā darbnīcā ikviens varēja izveidot nelielas koka kastītes, kas tika piepildītas ar saldumiem un šīs kastītes rotās projekta dalībniekus svētku galdu. Bērniem bija iespēja arī darboties ar Lego un veidot no tā rudens veltes.

10. novembrī tika atzīmēta Mārtiņdiena, projekta dalībnieki tika iepazīstināti ar šo svētku tradīcijām, paražām un ticējumiem, kā arī bērniem bija iespēja doties rotaļās. Šūšanas radošajā darbnīcā ikvienam projekta dalībniekam bija iespēja izveidot savu budēļa masku dažādu meža dzīvnieku izskatā. Keramikas radošajā darbnīcā tika godināts Mārtiņdienas simbols – gailis, dalībnieki veidoja gleznu – nelielu krāsainu Mārtiņdienas gaili no keramikas. Mārtiņdienā beidzas veļu laiks un sākas ķekatu jeb masku gājieni, projekta dalībnieki iejutās ķekatnieku lomās – priecājās un līksmoja, rādot savus talantus.

24. novembrī notika projekta “Gadskārtu svētki” noslēgums, kurā projekta dalībnieki vēroja video ar bildēm no visām projekta tikšanās reizēm. Bērni dalījās ar saviem iespaidiem par šo projektu un lika vērtējumu katrai projekta aktivitātei, izmantojot  priecīgu, domājošu vai bēdīgu sejiņa. Priecājamies, ka visbiežāk bērni izmantoja smaidošo sejiņu. Svētku mielastā bija ukraiņu borščs un Ļvivas sieriņš. Ikviens projekta dalībnieks saņēma dāvanu – termokrūzi no Rīgas Jauno tehniķu centra, lai vienmēr ziemā būtu silti.

Priecājamies, ka ar dažiem projekta dalībniekiem tagad tiekamies arī ikdienā, mūsu iestādes pulciņos.

Uz tikšanos citos projektos!

Projekta koordinatore Laura Timša,

Rīgas Jauno tehniķu centra izglītības metodiķe

Share This Post On
468 ad