Radošās LEGO sacensības un LEGO Robotika 2015

14. martā, visas dienas garumā, Rīgas Jauno tehniķu centrā norisinājās vērienīgi LEGO svētki, kuros paralēli notika gan „Radošās LEGO sacensības 2015″ audzēkņu pāriem divās vecuma grupās (6-8 un 9-11 gadi), gan arī “LEGO Robotika 2015” sacensības audzēkņiem vecuma grupās no1 līdz 4.klasei un no 5. līdz 8.klasei.

Pirmo reizi “Radošajās LEGO sacensībās 2015” tika rīkotas vairākas disciplīnas: sacensību dalībniekiem bija gan jāsagatavo darbs plaknē par tēmu „Mīti par pasaules rašanos”, kas jāveido pēc mājās pārdomātas idejas, pēc tam par to arī jāpastāsta, gan telpiski jāveido nezināms uzdevums, kas šoreiz bija „Dzīve uz citas planētas”. Interesanti, ka abi uzdevumi bija veicami dalībniekiem darbojoties pāros, kas arī ir atšķirīgi no līdz šim pierastā formāta – darboties individuāli.

Šajās sacensībās piedalījās liels dalībnieku skaits – 47, no 12 dažādām Rīgas un Latvijas iestādēm: RJTC, Rīgas 60. vidusskola, Rīgas 89. vidusskola, Rīgas Kultūru vidusskola, Rīgas Juglas vidusskola, Rīgas Valda Zālīša sākumskola, Natālijas Draudziņas vidusskola, Oskara Kalpaka Tautas daiļamatu pamatskola, studija „Perspektivart”, Salaspils 1. vidusskola, Bauskas BJC, Daugmales pamatskola.

Brīvajā laikā sacensību dalībniekiem un pārējiem interesentiem bija iespēja individuāli piedalīties trešajā, atsevišķi vērtētajā, disciplīnā „Darbs pēc instrukcijas”, kur dalībniekiem uz ātrumu bija jāsaliek konkrēts LEGO kosmosa kuģa modelītis, kā arī piedalīties LatLUG organizētajās disciplīnās un vērot paralēli notiekošās sacensības „LEGO Robotika 2015”.

Darbus vērtēja RJTC pieaicināta neatkarīga žūrija, kuras sastāvā bija folkloras pārzinātāja Dita Barona no „Krišjāņa Barona muzeja”, mākslinieces: Mētra Drulle un Lāsma Pujāte, kā arī būvniecības students Toms Mecgers. Arī šogad žūrijas darbs nebija viegls –  darbi bija ļoti pārdomāti un radoši.

 

“LEGO Robotika 2015” ir ļoti veiksmīgs turpinājums iesāktajai tradīcijai, kas notiek jau ceturto gadu. Šoreiz bija vairāk kā 35 dalībnieki no 9 izglītības iestādēm. Šis sacensību virziens ir tikai attīstības sākuma punktā, jo, kā zināms, tehnoloģijas un to pieejamība sabiedrībai tikai pieaug.

Izteiktu popularitāti ir ieguvusi LEGO sumo disciplīna, par to liecina fakts, ka no 26 pieteiktajiem robotiem tikai 2 nepiedalījās sumo cīņās (tie bija būvēti speciāli līnijsekošanai).

Sacensības sākās ar līnijsekotāju disciplīnu, kur ikvienam dalībniekam ir iespēja pārbaudīt sava robota ātrumu un izveidotās programmas precizitāti. Sumo cīņas norisinājās uz 3 laukumiem, tas tādēļ, lai lielā dalībnieku skaita dēļ visas cīņas varētu veikt vienā sacensību dienā. Kopā norisinājās ap 120 robotu cīņas, kur katrā bija 2 vai pat 3 raundi.

  • Radošo LEGO sacensību dalībnieku rezultāti:

I grupa

1.v. Markuss Zemītis, Ivo Kokins (Salaspils 1. vidusskola)

2.v. Markuss Sprega, Emīls Petrovskis (Salaspils 1. vidusskola)

3.v. Olafs Kalējs, Arsēnijs Dončinka (Salaspils 1. vidusskola)

II grupa

1.v. Kirills Vjunovs, Antons Vasiļevs (studija „Perspektivart”)

2.v. Toms Zvirgzdiņš, Dāvis Ozoliņš (Salaspils 1. vidusskola)

3.v. Edvards Umbraško, Aleksis Markevics (Rīgas Valda Zālīša sākumskola)

  • LEGO Robotikas dalībnieku rezultāti:

Līnijsekotājs

1.v. Elmārs Bremze (Jūrmalas BJC)

2.v. Valdis Kudrjacevs (Jūrmalas BJC)

3.v. Aleksands Korņienko (Academy of Young Engineers)

Sumo – I grupa

1.v. Daniels Tikačovs (Rīgas 13. vidusskola)

2.v. Toms Bergfelds ( BJC Altona)

3.v. Eduards Kassalietis (BJC Altona)

Sumo – II grupa

1.v. Marks Popkovs (Academy of Young Engineers)

2.v. Marksus Ozoliņš ( Rīgas Jauno tehniķu centrs)

3.v. Kristers Markvarts (Rīgas Jauno tehniķu centrs)

 

Paldies RJTC pedagogiem: Sanitai Jākobsonei un  Edgaram Zīvertam par ieguldīto darbu pasākumu organizējot un vadot.

Informāciju sagatavoja

Dins Bahs, RJTC direktora vietnieks izglītības jomā

Share This Post On
468 ad