RJTC dzīve…

Ko prot un ko neprot Skola? 

Skola prot mīlēt un audzināt mīlestību. 

Bet tā neprot ienīst un audzināt ienaidu. 

Skola prot būt uzticīga un audzināt uzticību. 

Bet tā neprot nodot un audzināt nodevību. 

Skola prot radīt un iedvesmot uz radīšanu. 

Bet tā neprot postīt un rosināt uz postīšanu. 

Skola prot radīt labo un audzināt labestību. 

Bet tā neprot būt ļauna un audzināt ļaunumu. 

Skola prot paplašināt apziņu. 

Skola dzīvo ar garīgumu un Ticību. 

Skola prot visu labo. 

Bet neprot neko sliktu. 

/Šalva Amonašvili/ 

…Optimizācijas projekta ietvaros, 2009. gadā Rīgas Jauno tehiķu centrs  „jurģojas” uz jaunām mājām – Bauskas ielā 88. Tiek dota iespējā strādāt radoši katram skolotājam, jo telpu platība to atļauj. 

Bijusī “Bišumuižas pamatskola”, skaista, majestātiska celtne Bauskas ielā, atklāta 1949. gada 1.septembrī. Pēc nostāstiem skolu cēla vācu gūstekņi un ēkai ir pamatīgi pamati, jo ēkas pagrabā bija paredzēta “bumbu patversme” – kara laikam. Par četrstāvīgu ēku ar lieliem mācību kabinetiem, plašiem gaiteņiem, aktu un sporta zāli varēja sapņot ikviens interešu izglītības centrs. 

2010./2011. gadā Rīgas Jauno tehniķu centrā jau ir 32 pulciņi, kurus apmeklē 1260 audzēkņi vecumā no 3 līdz 25 gadiem.  

Mūsu zīmols – tehniskā jaunrade – 2010./2011. gadā bija 17 tehniskās jaunrades pulciņi (54 grupas) – lidmodelisms, kuģu modelisms, raķešu modelisms, pūķu modelisms, trases automodelisms, radiovadāmais automodelisms, tehniskās jaunrades modelēšana un konstruēšana, kartings, minikāri, mazmoto, robotika, video, datorgrafika, lego un foto.  

Šī ir programma ar kuru sāka pastāvēt RJTC, tiesa gan, pašos pirmssākumos bija tikai 4 pulciņi. 60 gadu laikā tehniskā jaunrade ir izaugusi un  pilnveidojusies gan saturiski, gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi. Šajā programmā par lidmodelisma pulciņa skolotāju strādā Viktors Rošonoks, kas bija šīs iestādes audzēknis, bet nu jau 50 gadus nodod savas zināšanas jaunajām paaudzēm un pats ir 2010. gada Eiropas čempions lidmodelismā.

Tāpat šajā programmā jau vairāk kā 59 gadus ar labiem panākumiem strādā minikāru pulciņa skolotājs Juris Majors, kas arī ir Rīgas Jauno tehniķu stacijas audzēknis. J. Majors var dot labus padomus jaunajam skolotājam D. Darģim. Tehniskās jaunrades programmas audzēkņi ar labiem rezultātiem piedalās gan Latvijas rīkotajās sacensībās, gan Eiropas mēroga sacensībās, gan Starptautiskajās sacensībās. Mūsu audzēkņi ir vienmēr vadībā un mājās pārbrauc ar kausiem.

Mazmoto pulciņā par skolotāju strādā arī iestādes audzēknis Kaspars Brigzne, kurš ar savu entuziasmu ir piesaistījis daudzu Bolderājas puiku, un ne tikai puiku, bet arī meiteņu, moto braukšanas iemaņas. 

Iegūstot sporta zāli, RJTC varējām attīstīt arī  sporta interešu izglītības programmu – uzsākām ar 6 pulciņiem (13 grupas)  – lakross, interkross, florbols, vispusīga fiziskā sagatavotība, dambrete, šahs, galda hokejs. Šī bija jaunākā mūsu iestādes programma, bet ļoti darbīga un veiksmīga, piemēram,  2009. gadā izveidojām pirmo sieviešu lakrosa komandu Latvijā ( skolotājs D. Bahs ) un 2010. gada vasarā  Gēteborgas turnīrā ieguvām  2. vietu starp Eiropas komandām, kas trenējas jau daudzus gadus. Arī florbolam bija liela piekrišana, jo pulciņu vadīt sāka jauna, enerģiska skolotāja Santa Muceniece, kurai padomā bija piedalīties dažādos florbola turnīros un rīkot sacensības arī Bauskas ielā 88. 

 Mākslas pasauli mūsu iestādē pārstāv 9 pulciņi ( 27 grupas ) – skaņu studija, vizuālā māksla, rotaļu un laikmetīgā deja, floristika, pērļošana, keramika, papīra plastika un aksesuāru pasaule. Šīs programmas pedagogi un audzēkņi darbojas ļoti radoši, piedalās dažādās izstādēs, konkursos, skatēs, koncertos un arī paši organizē dažādus pasākumus, darina balvas. Piemēram, mūsu mazie dejotāji skolotājas  S. Eņģeles vadībā  X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā dejoja Vērmanes dārza koncertā. 

Vasaras skolēnu brīvlaikā RJTC pedagogi strādāja nometnē “Rudens krāsas Bišumuižā”. Tā bija pirmā nometne pēc pārbraukšanas uz jaunajām mājām, bija audzēkņi, jo vecāki izmisīgi meklēja, kur nodarbināt savas atvases. 

Laikā līdz 2019.gadam kāds pulciņš pazuda, bet daudzi nāca vēl klāt. Parādījās gan pulciņš pašiem mazākajiem – estētikas skoliņa,, taekwondo, ielu vingrošana, dronu pulciņš, we do robotika.

Ernestīnes iela 8A

2019./2020. mācību gads sākās ar jaunu “optimizāciju”. Rīgas Jauno tehniķu centra ikdiena mainījās, jo darba apjoms, pulciņu un pedagogu skaits palielinājās, tika pievienots bērnu un jauniešu vides izglītības centrs “Rīgas Dabas zinību skola” Ernestīnes ielā 8 a. 

Kopējais audzēkņu skaits – 2351, pie tam – tie ir “unikālie” audzēkņi, kuri tiek uzskaitīti vienu reizi.

RJTC savu septiņdesmito – jubilejas gadu uzsāk ar 66 dažādiem pulciņiem un kuplu pulku izglītotu un radošu pedagogu. Mums viņi ir vislabākie! Līdz dzimšanas dienai pulciņos aizvadītas gan nodarbības klātienē, individuāli un nu jau arī attālināti…

Uz tikšanos klātienē – mēs pēc Jums esam noilgojušies!

Share This Post On
468 ad